Matter smart home

Matter: Den nye smart home standard

Formålet med Matter er at skabe én fælles standard, så forskellige enheder og systemer kan tale sammen. Lige nu er markedet fragmenteret, så hvis du f.eks. har Philips Hue pærer, kan du kun styre dem via Philips’ app. Med Matter vil du kunne styre alle kompatible enheder, uanset mærke, direkte fra din foretrukne app.

Hvad er Matter?

Matter er en ny open source smart home standard, som er udviklet af Connectivity Standards Alliance. Matter standarden gør det muligt for smart home enheder og systemer fra forskellige producenter at arbejde sammen på tværs af økosystemer.

Før Matter var markedet for smart home opdelt, hvor hver producent havde deres eget lukkede økosystem. For eksempel kunne nogle produkter kun snakke sammen med Apple Homekit og andre kun med Google Home. Matter kører på Thread mesh netværk som er baseret på Zigbee.

Med Matter vil det blive muligt at styre alle Matter-certificerede enheder, uanset producent, via den samme app eller stemmeassistent.

Matter benytter pålidelige og velafprøvede internet-standarder som Wi-Fi, Bluetooth LE og Thread. Dette sikrer kompatibilitet og sikker kommunikation mellem enheder. Matter understøttes af store tech-virksomheder som Amazon, Apple, Google, Samsung og Zigbee alliance.

Hvorfor Matter?

Der har længe været et behov for én fælles smart home standard. Tidligere har hver producent haft deres egne proprietære standarder såsom Zigbee, Z-Wave, Thread og Matter. Problemet med dette er, at enheder fra forskellige producenter ofte ikke kunne tale sammen eller krævede bro-enheder.

Matter løser dette problem ved at være en åben standard udviklet af Connectivity Standards Alliance, der har medlemmer som Apple, Google, Amazon, IKEA og mange flere. Ved at basere sig på Matter, kan enheder fra forskellige producenter nu fungere sammen i et samlet smart home system. Brugerne kan vælge frit mellem brands og ikke være låst til ét økosystem. Matter gør det hele meget mere simpelt for forbrugerne.

 

En fordel ved matter er, at Matter understøttes på tværs af økosystemer. Uanset om du bruger Alexa, Google Home eller Apple HomeKit, vil Matter-enheder kunne integreres. Som forbruger bliver du derfor ikke låst til ét bestemt økosystem, men kan frit vælge det, der passer dig bedst.

Samlet set giver Matter altså en langt større fleksibilitet for forbrugerne. I stedet for at være låst til ét mærke eller system, kan man frit sammensætte sit intelligente hjem med de bedste produkter fra flere forskellige producenter.

Support fra store brands

Matter har allerede opnået bred opbakning fra nogle af de største brands og producenter af smart home-enheder. Her er nogle af de vigtigste virksomheder, der har annonceret støtte til Matter:

– Amazon
– Apple
– Google
– Samsung SmartThings

Disse store tech-virksomheder repræsenterer nogle af de mest populære smart home-mærker på markedet. Deres engagement i Matter-standarden er et stærkt signal om, at branchen samler sig om Matter som den foretrukne connectivity standard. Med så stor opbakning lover Matter at blive den dominerende smart home standard i de kommende år.

Understøttede enheder

Matter vil understøtte en lang række af populære smarte hjem-enheder. Matter er dog stadig ved at bliver udrullet, så derfor er det ikke alle producenter der har fået integreret Matter.
Her er nogle af de vigtigste kategorier af enheder, som Matter vil fungere med:

Lyssætning

Matter vil kunne styre smarte pærer og lysstrips fra producenter som Philips Hue, Lifx og Nanoleaf. Uanset om du vil have farvede lys eller dimme dine pærer, vil Matter gøre det muligt at styre din belysning.

Termostater

Populære termostater som Nest, Ecobee og Honeywell vil virke med Matter. Det betyder at du kan styre og planlægge opvarmning i dit hjem direkte fra Matter-appen.

Låse

Smart locks fra August, Yale og Schlage vil understøtte Matter. Du kan låse døre op, give midlertidig adgang og modtage notifikationer om låseaktivitet.

Stikkontakter og switches

Matter vil kunne styre smart plugs og kontakter, så du kan tænde og slukke enhver elektronisk enhed i dit hjem. Populære mærker som TP-Link Kasa og Belkin Wemo vil understøtte Matter.

Sensorer

Bevægelsessensorer, dør- og vinduessensorer og temperaturfølere fra mærker som Aqara og Eve vil virke med Matter. Sensordata kan bruges til automatiseringer og notifikationer.

Højttalere

Smarte højttalere som Sonos og Bose vil understøtte Matter, så du kan streame musik og styre dit hjem med stemmen. Matter gør det også lettere at gruppere højttalere i zoner.

Som du kan se, vil Matter dække de fleste vigtige kategorier af smarte hjem-enheder. Uanset om du foretrækker Philips Hue eller Nanoleaf til lys, vil du kunne styre det hele fra én app med Matter.

Her under finder du nogle populære Matter kompatible produkter

Implementering

Matter vil ikke blive implementeret på én gang, men i stedet udrulles trinvist. De første enheder, der understøtter Matter er allerede på markedet
Du kan finde nogle aktuelle matter produkter her hos proshop: https://www.proshop.dk/?s=Smart-Home-Matter

Ældre smart home enheder vil fortsat fungere, som de gør i dag, men producenterne vil begynde at opdatere deres software og frigive firmwareopdateringer, så eksisterende enheder også kan blive Matter-kompatible.

Den trinvise udrulning betyder, at det vil tage noget tid, før alle enheder taler samme sprog. Men efterhånden som flere og flere enheder opdateres til Matter, vil fordelene ved den fælles standard langsomt begynde at vise sig for smart home-ejere.

Tidslinje

Matter blev officielt lanceret den 3. maj 2022. Dette åbnede op for, at producenter kunne begynde at certificere deres smart home enheder til at være kompatible med Matter.

De første Matter-certificerede produkter kom på markedet i 2022.
Eksisterende produkter vil også kunne opdateres til Matter via firmware opdateringer i løbet af 2023 og 2024.

Opsumering

Matter er en spændende ny smart home-standard, der vil gøre det lettere for forbrugere at skabe et sammenhængende smart home.
Ved at introducere en fælles kommunikationsprotokol, der understøttes af de største brands, håber Matter at løse mange af de nuværende kompatibilitetsproblemer.

På sigt vil Matter sikre bedre kompatibilitet mellem smart home-enheder, uanset producent. Dette vil gøre det lettere for forbrugere at blande og matche enheder som f.eks. lys, låse og termostater fra forskellige mærker, uden at skulle bekymre sig om, om de virker sammen.

Selvom Matter lover meget, er det stadig i de tidlige dage, og successen vil afhænge af, hvor hurtigt producenterne implementerer standarden, og hvor meget folk kommer til at bruge det.

Men med den store opbakning Matter har fået fra branchen, ser det ud til, at det kun er et spørgsmål om tid, før Matter bliver den foretrukne smart home-standard.

Læs også:

Alt om Google Home
Alt om Apple Homekit
Alt om Home Assistant

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *