Home Assistant

Alt om Home Assistant – Det ultimative smart home system

Introduktion til Home Assistant

Home Assistant er et open source home automation system, der gør det muligt at integrere og automatisere forskellige smarte enheder og tjenester i hjemmet. Med Home Assistant kan man centralt styre og overvåge ting som lys, varme, dørlåse, gardiner, sikkerhedskameraer, medieafspillere og meget mere fra én brugerflade.

Systemet er bygget op omkring integrationer, som gør at Home Assistant kan tale sammen med hundredvis af forskellige enheder og tjenester. Disse integrationer opsættes og konfigureres, så Home Assistant ved hvordan den skal kommunikere med de forskellige enheder. Herefter kan man lave automatiseringer, som definerer hvordan systemer skal reagere på bestemte hændelser og tilstande i hjemmet.

For eksempel kan man opsætte integrationer til Philips Hue og Aqara smart sensorer.
Derefter kan man lave en automatisering der tænder lyset når man kommer hjem. Eller slukker lyset når man forlader hjemmet. Mulighederne er uendelige.

Brugerfladen i Home Assistant kan gør det nemt at få overblik og manuelt styre alle enheder og scenarier. Dashboards kan tilpasses individuelt, så de viser lige præcis de informationer og kontroller man har brug for.

Men hvis du vil lave dit helt eget dashboard, kan det kræve lidt flere tekniske kompetencer.

Home Assistant kører typisk på en central server eller Raspberry Pi, men har apps til både iOS og Android så man kan styre sit smart home fra mobilen. Systemet er open source, har et stort community og udvides konstant med nye funktioner og integrationer.

Installation af Home Assistant

Home Assistant kan installeres på flere forskellige måder afhængigt af dit hardware.
Den nemmeste måde at komme i gang med Home Assistant er at køre deres egen Home Assistant Green eller Home Assistant Yellow, men de er rimelig dyrer.
En anden mulighed er at installere det på en raspberry pi, eller en NUC.
Eventuelt kan du lave en virtuel container opsætning på din egen pc, så koster det heller ikke noget at komme i gang, men det kræver en del mere teknisk viden.
Læs mere om installation af Home Assistant her

Uanset installationsmetoden kræver Home Assistant som minimum:

  • 1 GB RAM (dog anbefales minimum 2GB)
  • Quad-core CPU
  • 16 GB lagerplads
  • Python 3.7 eller nyer

Opsætning af enheder

For at få fuldt udbytte af Home Assistant er det vigtigt at få tilføjet alle dine smarte enheder. Der er flere måder at gøre dette på:

Home Assistant har indbygget understøttelse for mange populære brands og enhedstyper. Følg vejledningen for den specifikke integration for at tilføje og konfigurere enheden.

Nogle enheder understøtter native integration via Home Assistant’s zeroconf opdagelse. Aktivér denne integration og Home Assistant vil automatisk opdage og tilføje understøttede enheder på dit netværk.

For ikke-understøttede enheder kan du tilføje dem manuelt ved at oprette det korrekte enheds-setup i configuration.yaml filen. Se dokumentationen for detaljer.

Når enhederne først er tilføjet, er det vigtigt at konfigurere dem korrekt. Giv alle enheder et beskrivende navn, så det er nemt at identificere dem. Gruppér relaterede enheder for at gøre automationer nemmere.

Home Assistant app

Automations

Automations er en af de vigtigste funktioner i Home Assistant. De giver dig mulighed for at automatisere forskellige handlinger og workflows baseret på trigger events eller tilstande i dit smarte hjem.

Sådan opretter du automatiseringer og flows:
Gå til Configuration > Automations i Home Assistant brugerfladen.
Klik på “Tilføj automatisering” for at oprette en ny.
Specificer et navn og beskrivelse.
Vælg en udløsende hændelse eller tilstand under “Udløser”. Dette kan f.eks. være en bestemt tid, et sensorevent, eller ændring af en enheds tilstand.
Tilføj betingelser for at få mere kontrol over, hvornår automatiseringen skal udføres.
Tilføj en eller flere handlinger, der skal udføres, når automatiseringen udløses.
Gem automatiseringen.

Automatiseringer kan også oprettes ved hjælp af YAML, hvilket giver mere fleksibilitet. Se dokumentationen for eksempler på automatiseringer .

Med flows kan du bygge mere avancerede automatiseringer ved at kombinere flere trin. Dette gør automatiseringer mere overskuelige. Flows oprettes under Integrationer > Flow.

Brugerflader

Home Assistant har flere forskellige brugerflader, så du kan styre og overvåge din bolig på den måde, der passer dig bedst.

Oversigt over de primære brugerflader:

Webapp – Den primære brugerflade er webappen, som tilgås via en browser. Her kan du opbygge dit dashboard, styre enheder, opsætte automationer mm. Webappen har et responsivt design, så den virker på både computer og mobil. Læs mere om webappen her.

Mobilapp – Der er officielle Home Assistant-apps tilgængelige for både iOS og Android. Her kan du styre enheder og se sensorstatus mm. direkte fra telefonen.

Medieafspillere – Home Assistant understøtter også medieafspillere som Google Home, Apple Homekit højtalere, Amazon Alexa. På den måde kan du også styre boligen med stemmen.

Lovelace UI – Dette er det brugerdefinerede dashboard i webappen. Her kan du opbygge dit eget unikke smart home-interface med kort, grafer mm.

Jeg bruger selv Lovelace Minimalist til mit eget dashboard (se eksempel her under)

Læs mere om Lovelace UI Minimalist her.

Home assistant minimalist ui dashboard

Integrationer

Home Assistant understøtter integration med hundredvis af populære smarte enheder og tjenester såsom Philips Hue, Google Assistant, Alexa, Z-Wave og Zigbee. Der er også integrationer til at kontrollere medieafspillere, tv, AV-udstyr, sikkerhedskameraer, termostater, låse og meget mere.

Af de mest populære integrationer kan nævnes:

Philips Hue – Styr Philips Hue pærer og sensorer.

Google Assistant – Integrer med Google Assistant så du kan styre Home Assistant via stemmekommandoer.

Apple Homekit – Gør det muligt at styre Home Assistant via dine Apple Homekit eller Siri enheder.

Z-Wave – Understøtter hundredvis af Z-Wave enheder som lys, kontakter, termostater m.m.

Zigbee – Gør det muligt at integrere med alle Zigbee kompatible enheder.

Sikkerhed

Der er flere ting, du skal være opmærksom på for at sikre din Home Assistant installation. Det er vigtigt at være forsigtig med at eksponere personlig information, når du navngiver og placerer din Home Assistant instans. Undgå at bruge dit fulde navn, adresse eller andre personoplysninger.

Det anbefales også kraftigt at aktivere HTTPS forbindelse til Home Assistant. Dette krypterer trafikken mellem Home Assistant og klienterne. Du kan få et gratis SSL certifikat via Let’s Encrypt.

Multi-faktor autentifikation (MFA) er en god idé for at forhindre uautoriseret adgang. Home Assistant understøtter MFA via flere forskellige udbydere. Følg instruktionerne her for at aktivere MFA.

Begræns også brugeradgangen, så kun autoriserede brugere har adgang til din Home Assistant. Sæt passwords på brugerkonti og deaktiver standard brugeren “homeassistant”. Følg anbefalingerne for brugerstyring i dokumentationen.

Det anbefales også at tage regelmæssige backups af din Home Assistant-opsætning, så du ikke mister dine indstillinger og automatiseringer. Backups kan tages manuelt eller automatisk til f.eks. Google Drive.

Konklusion

Efter at have gennemgået de mange funktioner og muligheder i Home Assistant, er det tydeligt, at der er mange fordele ved at bruge dette open source system til dit smarte hjem.

For det første giver Home Assistant dig fuld kontrol over dine data og privatliv, da alt kører lokalt på din egen server eller raspberry pi. Dette adskiller sig fra mange kommercielle systemer, hvor dine data sendes til virksomhedens servere.

En anden stor fordel er fleksibiliteten og muligheden for at tilpasse systemet nøjagtigt efter dine behov. Med understøttelse af over 1500 enheder og tjenester, kan du integrere alt det smarte udstyr du har og automatisere det på den måde du ønsker. Samtidigt har du mulighed for at designe brugergrænsefladerne præcis som du vil have dem.

En udfordring ved Home Assistant er dog at det kan kræve mere teknisk viden hvis du gerne vil tilpasse det hele til dit hjem.

Alt i alt er Home Assistant et fremragende valg for dem, der ønsker et kraftfuldt og tilpasseligt open source smart home system, med fokus på privatliv og lokal kontrol. Systemet har en aktiv community med god support og masser af integrationsmuligheder.

Læs også:
Sådan vælger du den rette smart hub
Alt om Matter

Aqara presence sensor FP2

Aqara presence sensor FP2

Aqara presence sensor FP2 er en banebrydende enhed, der gør dit smart home endnu smartere. Denne sensor tager dit smart home til næste step ved at spore din præcise placering i hjemmet, og du kan lave automations baseret på hvor præcist du er i rummet, f.eks. når du kommer er i køkkenet, eller sidder i sofaen, kan du styre hele dit smart home.

Se tilbud
Philips Hue LightStrip

Philips Hue light strip

Philips Hue LightStrip er en alsidig og fleksibel LED lysstrimmel, der kan tilpasses og formes efter dine behov. Perfekt til at skabe stemningsfuld belysning i hjemmet, kan den styres via app eller stemmekommandoer og integreres problemfrit med Google Home.

Se tilbud

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *