CPU processor i5 eller i7 til gaming

Intel Core i5 vs. i7 – Hvad er bedst til gaming?

i5 og i7 processorer fra Intel er blandt de mest populære CPU’er til gaming computere. Begge processor serier har flere forskellige modeller, der går fra mainstream til high-end.

Det grundlæggende spørgsmål er, om det er pengene værd at opgradere fra en i5 til en i7 til gaming. i5 modellerne er generelt billigere, mens i7 har bedre ydelse. Men er ydelsesforskellen stor nok til at retfærdiggøre merprisen for en i7?

Vi kigger specifikt med henblik på gaming ydelse. Vi kigger på pris, hastighed, overclocking potentiale og fremtidssikkerhed for at afgøre hvilken processor, der er den bedste investering til et gaming setup.

Ydelse

Når det kommer til spillydelse, er der generelt ikke den store forskel mellem Intel’s i5 og i7 processorer.

Ifølge forskellige benchmarks klarer i5 processorer sig faktisk rigtig godt i gaming sammenlignet med i7. I spil er der typisk kun 0-5% forskel i gennemsnitlige fps mellem eksempelvis en i5-12600K og i7-12700K.

Selv i mere krævende titler som Cyberpunk 2077 og Assassin’s Creed Valhalla, er forskellen minimal. Så for de fleste gamere vil en i5 processor give næsten samme spil ydelse som en i7 til en lavere pris.

Der kan dog være tilfælde, hvor de ekstra kerner i en i7 kommer til sin ret. Hvis man streamer mens man gamer, kører meget krævende spil eller har mange baggrundsprogrammer åbne, kan i7 processorer have en lille fordel. Men for de fleste almindelige gaming formål, er der ikke den store forskel.

Så hvis man udelukkende fokuserer på spil ydelse, er en i5 processor ofte det bedste valg ift. value for money. De klarer sig fint til gaming, og man kan spare penge sammenlignet med en i7.

Pris

Når man sammenligner i5 og i7 processorer, er prisen ofte en af de primære forskelle. i7 processorer ligger generelt i den højere prisklasse end tilsvarende i5 modeller.

For eksempel koster en populær i5 processor som Intel Core i5-12600K omkring 2200 kr, mens en tilsvarende i7 processor som Intel Core i7-12700K koster ca. 2800 kr.

Der er altså typisk 500-1000 kr ekstra for en i7 sammenlignet med en tilsvarende i5 model.

Hvis man ser på ældre generationer, eksempelvis 10. generation, så koster en i5-10600K cirka 1700 kr, mens en i7-10700K koster omkring 2400 kr. Her er prisen også 700 kr højere for i7.

Så overordnet set skal man regne med en merpris på 500-1000 kr for en i7 processor sammenlignet med en tilsvarende i5 model. Det er derfor vigtigt at overveje, om den ekstra ydelse en i7 giver, er det værd for ens behov og budget.

Strømforbrug

i7 har højere processorkraft, da den har flere kerner, så hvis en i5 og en i7 begge kører på fuld belastning vil en i7 bruge lidt mere strøm.

Men selvom i7 processorer har et højere maksimalt strømforbrug, så betyder det ikke nødvendigvis et markant højere strømforbrug under normal brug. Til gengæld får man også mere processorkraft. Så det er vigtigt at se på sit konkrete behov og anvendelse, når man vælger mellem i5 og i7.

Overclocking

Når det kommer til overclocking, så har i7 processorerne generelt et større potentiale end i5’erne.

i7’erne har blandt andet en højere base clock frekvens fra producenten, hvilket gør dem bedre egnet til at blive overclocket yderligere. Derudover har de også bedre køling på grund af deres større størrelse, hvilket giver mere spillerum til at skrue op for clock frekvensen.

Ifølge tests viser i7 processorer sig i gennemsnit at kunne overclockes med omkring 300-500 MHz mere end tilsvarende i5 processorer. Så hvis man gerne vil have det absolut maksimale ud af sin processor, er en i7 vejen frem.

Overclocking kræver dog også bedre køling, så man skal være villig til at investere i en kraftig cpu-køler for at udnytte potentialet fuldt ud. Men for den entusiastiske gamer, der gerne vil tune og få det optimale setup, er en i7 processor helt klart at foretrække.

Fremtidssikkerhed

Når man kigger på fremtidssikkerheden af i5 og i7 processorer til gaming, er der flere ting man bør overveje.

For det første handler det om, hvor hurtigt spilkravene udvikler sig over tid. Historisk set har spil krævet mere og mere processorkraft for hvert år der er gået. Så selvom en i5 eller i7 processor måske er mere end rigeligt til de nuværende spil, kan det ændre sig hurtigt i løbet af bare et par år.
Samlet set virker i7 processorer lidt mere fremtidssikre end i5 til gaming pga. flere kerner og højere overclocking potentiale. Så i teorien bør der gå længere tid før din i7 er “forældet” Men det er svært at spå om præcist hvor længe en given processor vil være relevant. Hvis man vil gardere sig bedst muligt, er i7 nok det sikreste valg for fremtiden.

Vores anbefaling

Når det gælder valget mellem en i5 eller i7 processor til gaming, kommer det meget an på dit budget.

Generelt giver i7 processorer bedre ydelse end i5, hvis du f.eks. også skal lave noget grafisk arbejde.

Men for de fleste gamere vil en i5 processor være mere end tilstrækkelig, og i5 processorer er typisk billigere end tilsvarende i7 modeller.

Du vil måske også syntes om:
– Hvad er RAM?
– Esport efterskoler i Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *