Bedste bevægelses sensor

Smart sensor: Top 5 bevægelsessensorer

Smart home bevægelsessensorer bruges til at registrere bevægelse i hjemmet. De er en del af det større smart home økosystem, hvor forskellige enheder og systemer er forbundet for at gøre hjemmet mere praktisk, bekvemt og sikkert.
Bevægelsessensorer bruger typisk infrarød teknologi til at registrere bevægelse. Når sensoren opfanger bevægelse fra en person eller et objekt, sender den et signal til den centrale smart home hub. Hubben analyserer signalet og kan så udføre forskellige handlinger, f.eks. tænde lys, justere termostat, aktivere kamera eller alarm.

Top 5 smarte bevægelsessensorer

Aqara presence sensor fp2
 1. Aqara Presense sensor FP2

Bedste premium sensor

 Pris: 602,-

Aqara Presense sensor FP2 er en af mine personlige farvoritte, da den bruger millimeterbølger og kan kortlægge et helt rum, og tracker personer og hvor i rummet de er. Så man kan lave automationer alt efter hvor personer er.

 2. IKEA VALLHORN bevægelsessensor

Bedste billige sensor

 Pris: 69,-

IKEAs nye bevægelses sensor valhorn, har en god form bagpå der gør den nem at placere i hjørner. Det er en simpel og nem bevægelsessensor. Jeg har ikke selv prøvet denne model endnu, de tidligere modeller fra IKEA plejer at fungere helt fint.

 3. Philips Hue Bevægelsessensor

Bedste løsning til Hue

 Pris: 267,-

Philips Hue – en af de mest populære smart belysning producenter. De har selvfølgelig også deres egen bevægelsessensor. Hvis du bruger Hue lys der hjemme er denne et godt bud til dig, og den er nem at få ind i Hue app’en.

 4. Aqara bevægelses sensor 

Bedste justerbarhed

 Pris: 130,-

Aqaras bevægelses sensor er også en helt almindelig bevægelsessensor. Den kommer med en lille fod, der gør at du nemt kan justere hvor sensoren kigger hen. Du skal være obs. på at den IKKE virker med alle store smart home brands. 

 5. Eve Thermo

Bedste løsning til Matter

 Pris: 360,-

Eve har også nu et stort udvalg af smart home produkter. De er en af de eneste der officielt har en matter kompatibel smart home bevægelses sensor. Derudover virker det med alle de store smart home brands. 

Typer af smarte bevægelsessensorer

Det findes forskellige typer af bevægelsessensorer til brug i smart home systemer. De mest almindelige er:

  • PIR sensorer (passive infrarøde sensorer) – Disse sensorer registrerer bevægelse ved at måle temperaturforskelle i et område. De er gode til at opfange bevægelser fra mennesker og dyr. PIR sensorer er de mest almindelige sensorer du finder i dag.

     

  • Mikrobølgesensorer – Disse udsender radiobølger og registrerer ændringer, når en bevægelse forstyrrer bølgerne. De har en god rækkevidde og vinkel, men kan være følsomme overfor interferens. Bruges ofte til udendørs bevægelsesdetektering.

     

  • Ultralydssensorer – Måler ultralydrefleksion for at registrere bevægelser. Har god nøjagtighed, men kortere rækkevidde. Anvendes ofte til avancerede automationsopgaver.

     

  • LiDAR sensorer – Sender laserpulser ud og måler refleksionen for at optegne et 3D billede af omgivelserne. Meget præcise, men også dyre. Især til avancerede robot- eller bilanvendelser.

Der findes også andre typer af sensorer såsom tomografiske sensorer. Valget af sensor afhænger af behov, anvendelse og budget. PIR er et godt og billigt valg til de fleste almindelige smarthome opgaver.

 

Fordele ved smart bevægelsessensorer

Smart home bevægelsessensorer har flere fordele, herunder:

  • Øget sikkerhed – Bevægelsessensorer kan registrere ubudne gæster og tyve. Sensorerne kan sende beskeder til din telefon eller aktivere andet smart home udstyr, fx tænde lys eller aktivere kameraer. Det giver større sikkerhed og kan afskrække indbrud.

     

  • Energibesparelse – Sensorerne kan registrere om et rum er tomt og slukke lys og varme. Når du kommer hjem, tænder de automatisk igen. Det sparer energi ved kun at have tingene tændt, når det er nødvendigt.

     

  • Automatisering – Sensorerne kan bruges til automatisering, så fx lyset tænder, når du kommer hjem eller går ind i et rum. De kan også styre temperatur og musikafspilning baseret på din tilstedeværelse.

     

  • Bekvemmelighed – Det er rart at tingene fungerer automatisk. Du skal ikke huske at slukke lys eller skrue op for varmen. Sensorerne registrerer din tilstedeværelse og styrer det hele. Det gør hverdagen mere bekvem.

Ulemper ved smart bevægelsessensorer

Bevægelsessensorer i hjemmet kan være nyttige, men der er også visse ulemper man bør være opmærksom på.

Falske alarmer

En af de største ulemper ved bevægelsessensorer er falske alarmer. Sensorerne kan nogle gange registrere bevægelser, som du ikke kan bruge til noget, såsom kæledyr, blafrende gardiner eller skygger. Dette kan resultere i mange falske alarmer, hvilket kan være irriterende og få én til at ignorere ægte alarmer.

 

Privatlivsbekymringer

Mange har privatlivs bekymringer i forbindelse med bevægelsessensorer, da de konstant overvåger ens hjem. Selvom data fra sensorerne typisk kun lagres lokalt, kan tanken om konstant overvågning være ubehagelig for nogle. 

Installationsomkostninger

Endelig er der også installationsomkostninger forbundet med bevægelsessensorer. De skal købes og installeres korrekt for at fungere optimalt. For at dække alle rum kan det hurtigt blive dyrt i både tid og penge. Det er derfor vigtigt at overveje, hvor mange sensorer der reelt er behov for.

Opsætning og installation

Når du skal installere en smart home bevægelsessensor, er der flere ting, du skal tænke over.

Placering

Overvej hvor du vil placere sensoren. Den skal kunne registrere bevægelse i det område, du ønsker at overvåge. Undgå direkte sollys og udluftningsventiler, som kan forstyrre sensoren. Den bedste placering er ofte i et hjørne med udsyn over et rum.

Monter sensoren i en højde af ca. 2 meter for at opnå optimal registrering.

Tjek producentens specifikationer for den præcise dækningsvinkel og -afstand for sensoren.

Kabling

De fleste sensorer kører på batteri. Men nogle sensorer kræver strø,. Sørg derfor for at tjekke om din sensor er på batteri eller kabel, og vurdet det alt efter hvor i dit hjem du vil have sensoren.

Hvis du vælger en trådløs sensor, skal du sikre dig, at den er indenfor rækkevidde af din hub.

Opsætning i app

  • Download producentens tilhørende app og opret en konto.
  • Følg instruktionerne i appen for at tilføje og konfigurere sensoren. Du kan typisk navngive sensoren og vælge følsomhed.
  • Indstil automationer baseret på sensoraktivering, f.eks. tænd/sluk lys, juster termostat, aktiver kamera etc.
  • Test sensoren ved at udløse bevægelse og sikre at automationerne fungerer som tilsigtet.
  • Juster følsomhed og placering om nødvendigt for at opnå den ønskede detektering.

Integration med andre smart home produkter

Smart home bevægelsessensorer kan integreres med andre produkter i et smart home system. Dette giver øget kompatibilitet, automation og sikkerhed.

Nogle måder bevægelsessensorer kan integreres:

  • Med smarte lyspærer og lamper. Sensoren kan tænde lys automatisk når der registreres bevægelse i et rum.
  • Med smarte låse. Sensoren kan få låsen til at låse op når en autoriseret person nærmer sig.
  • Med smarte termostater. Sensoren kan justere temperaturen i rum baseret på om der er personer tilstede.
  • Med sikkerhedssystemer og kameraer. Sensoren kan sende besked eller optage video ved registreret bevægelse.
  • Med smarthøjtalere. Sensoren kan få højtaleren til at afspille en besked eller lyd ved bevægelse.
  • Med IFTTT og andre automatiseringsplatforme. Man kan opsætte automatiske handlinger udløst af bevægelsessensoren.

Kompatibilitet med førende smart home platforme som Philips Hue, Samsung SmartThings, Amazon Alexa og Google Home er vigtig at undersøge før køb af en bevægelsessensor. Sørg for at det passer med dit smart home system.

Priseksempler på smart home bevægelsessensorer

Prislejet for smart home bevægelsessensorer varierer meget alt efter producent, funktioner og kvalitet. Her er nogle eksempler på prislejet:

  • Basis modeller fra producenter som IKEA og Philips Hue starter typisk ved omkring 100-300 kr.

  • High-end modeller med avancerede funktioner som radarteknologi, og mulighed for at kortlægge et rum mv. koster fra 600 kr og opefter.

  • Køber man sensorsystemer som pakkeløsninger med centralt gateway kan prisen per enhed også være billigere.

Overordnet set kan man sige at de fleste forbrugere kan finde gode smart home bevægelsessensorer til mellem 100-600 kr alt efter deres behov. 

Opsummering

Smart home bevægelsessensorer tilbyder mange fordele for boligejere. De kan give øget sikkerhed, bekvemmelighed og energibesparelser.

De vigtigste typer af bevægelsessensorer omfatter passive infrarøde sensorer, mikrobølgesensorer, ultrasoniske sensorer og kameraer. De fungerer ved at registrere bevægelse og aktivere lys, alarmer eller andre smart home-enheder.

Fordelene ved bevægelsessensorer inkluderer øget sikkerhed mod indbrud, automatisk tænd/sluk af lys og justering af opvarmning eller køling når et rum er tom. Ulemperne er primært relateret til forkert placering eller falske alarmer.

Installation af bevægelsessensorer kræver basal ledningsføring og opsætning af sensorer. De kan integreres med smart home platforme som HomeKit, Alexa eller Google Home. Priser starter typisk fra 100-600 kr per sensor.

Samlet set giver bevægelsessensorer brugervenlig automatisering af boligen til en overkommelig pris. De vil sandsynligvis blive mere almindelige i takt med udbredelsen af smart home teknologi.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *