Smart home er betegnelsen for intelligente boliger, hvor forskellige enheder og systemer er forbundet via internettet. Ved hjælp af smart home teknologi kan man styre og automatisere mange funktioner i hjemmet, såsom belysning, opvarmning, underholdning og sikkerhed.
I denne artikel kigger vi på de overordnede smart home systemer / Smart home assistenter
Læs om styrker og svagheder for hvert system længere nede i artiklen.
Populariteten af smart home teknologi er stærkt stigende. Det skyldes blandt andet, at produkterne er blevet billigere og mere tilgængelige, samt at de store tech-virksomheder som Google, Amazon og Apple satser massivt på området. Forbrugerne kan se en praktisk nytte i at kunne styre og automatisere funktioner i hjemmet, hvilket giver øget komfort, sikkerhed og energibesparelser. Samtidig bliver det hele tiden nemmere at etablere et smart home.
Google Home
Google Home og Nest er Googles smart home systemer. Google Home omfatter primært stemmeassistenter med Google Assistant, som fx Google Home-højttalere og Google Nest Hub. Disse enheder kan styre andre smart home produkter via talekommandoer. Nest-serien indeholder termostater, kameraer, låse og sikkerhedssystemer. Både Google Home og Nest-produkter kan styres via Google Home-appen.
– Læs mere om Google home her
Apple HomeKit
Apple HomeKit er Apples smart home platform. Den fungerer sammen med HomePod, Apple TV og iPad som centrale styreenheder. HomeKit kan styre HomeKit-kompatible lyspærer, låse, termostater, stikkontakter og andre smart home produkter. HomeKit kræver at produkterne er certificeret af Apple for at fungere. Fordelen er øget sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Ulempen er, at der er færre kompatible enheder end med fx Alexa.
– Læs mere om Apple HomeKit her
Home Assistant
Home Assistant er et open source smart home system udviklet af smart home entusiaster. Da det er open source, betyder det at alle udviklere kan tilføje nye funktioner og udvidelser til systemet.
Dette betyder at hvis du vil have et helt specifikt dashboard til dine behov, eller en speciel funktion der ikke er i andre smart home systemer, så er der højst sandsynligt mulighed for det i Home Assistant, da der er lavet integrationer til de fleste enheder og systemer.
Du skal dog være opmærksom på at det kan kræve en del teknisk forståelse, og måske kræve at du skal indsætte noget kode, og lave lidt kode forståelse.
Amazon Alexa
Amazon Alexa er Amazons stemmeassistent, som primært leveres via Echo-højttalere. Alexa kan via talekommandoer styre et stort udvalg af kompatible smart home produkter, herunder pærer, stikkontakter, termostater mv. Alexa fungerer sammen med Zigbee- og Z-Wave-kompatible enheder. Derudover tilbyder Amazon også Blink- og Ring-serierne med sikkerhedskameraer og video-dørklokker.
– Læs mere længere nede i artiklen
Andre populære smart home systemer (uden stemme assistent)
Philips Hue
Philips Hue er et af de mest udbredte smart home systemer. Det er især kendt for sine smarte og farverige pærer, der kan tændes, slukkes og dæmpes via en app. Philips Hue fungerer via Zigbee-protokollen og kræver derfor en Hue Bridge for at kunne styres. Udover pærer tilbyder Philips Hue også lysstriber, lamper, sensorer mv. Philips Hue kan styres via Hue-appen. Hvis du har en stemme assistenter som Google Assistant og Amazon Alexa, virker Philips Hue også med dem.
Samsung SmartThings
Samsung SmartThings er et fleksibelt smart home system, der fungerer med hundredvis af produkter via Zigbee, Z-Wave og WiFi. Det kræver en SmartThings Hub for at styre enhederne centralt via SmartThings-appen. Fordelen ved SmartThings er kompatibiliteten med mange forskellige mærker og produkter. Ulempen kan være, at opsætningen kræver mere teknisk snilde end nogle af de andre “lukkede” økosystemer.
Overvejelser ved valg af smart home system
Når man skal vælge et smart home system, er der flere ting man bør overveje, så man finder det system der passer bedst til ens behov og budget. Her er nogle af de vigtigste overvejelser:
Sprog
Det første du skal tage stilling til er sprog, da f.eks. Amazon Alexa ikke taler dansk. Alexa har mange andre gode funktioner, men hvis du vil tale dansk til din smarte assistent, skal du gå med en af de andre. I dag forstår både Homekit og Google Home ret godt dansk.
Kompatibilitet med nuværende enheder
– Undersøg om systemet virker sammen med de enheder og apparater du allerede har. Nogle systemer kræver specifikke kompatible enheder, mens andre er mere åbne.
– Tjek om dine nuværende lyskilder, termostater, låse etc. kan integreres i systemet eller om de skal udskiftes.
Specielt Apple Homekit har nogle begrænsninger i forhold til hvilke enheder de snakker sammen med.
Pris og abonnement
– Prisen varierer meget fra system til system. De kræver alle indkøb af højtalere osv.
Ingen af dem vi kigger på her kræver et abonnement udover Home Assistant. Hvis du vil have den til at integrere sammen med en anden smarte assistent.
Brugervenlighed
Sørg for at vælge et system, der er nemt at installere og betjene. Appen bør være intuitiv og enkel at navigere.
– Vi kigger på brugervenligheden af hvert system længere nede i artiklen.
Datasikkerhed
Smart home systemer indeholder store mængder personlige oplysninger og data om ens hjem. Sørg for at vælge et system der tager datasikkerhed alvorligt.
– Selvfølgelig har de store spillere styr på din datasikkerhed, men hvis f.eks. du bruger google, kan de i teorien bruge deres viden om dig til at målrette annoncer til dig.
Derfor hvis du f.eks. kører Home Assistant kan du lave en total lokal løsning så du ikke deler dine personlige data med de store tech giganter.
Nogle typiske eksempler på smart home produkter er:
– Intelligente pærer og lamper
– Intelligente termostater som Nest eller Netatmo.
– Røgalarm og overvågningskameraer.
– Låse og dørlåse
– Robotstøvsugere og robotplæneklippere
– Musikafspillere og højttalere som Sonos.
Google Home: Styrker og svagheder
Google Home er Google’s smart home-løsning. De integrerer med Android-enheder, og f.eks. Chromecast, og mange køber Google Homes smarte højtalere.
Styrker
+ Integrerer nemt med Android-telefoner og andre Google-produkter som Chromecast og Google Nest-kameraer
+ Udnytter Googles stærke kunstig intelligens til stemmestyring og automatisering
+ Har en stor base af kompatible smart home-enheder fra mange producenter
+ Understøtter flere brugere og stemmer
+ Har en robust og pålidelig cloud-infrastruktur
Svagheder
– Kræver en Google/Gmail-konto for fuld funktionalitet
– Data fra smart home-enheder lagres på Googles servere (sikkerhed/privatliv)
– Begrænset kompatibilitet med Apple- og Windows-enheder
– Kan mangle integration med specifikke mærker eller produktkategorier
Amazon Alexa: Styrker og svagheder
Amazon Alexa er et af de mest populære smart home systemer i USA. Systemet er bygget op omkring Amazons stemmeassistent Alexa, som styrer de forskellige smart home enheder via stemmekommandoer.
Styrker
– Stort udvalg af kompatible enheder. Alexa fungerer med tusindvis af forskellige produkter fra lyspærer og stikkontakter til TV, AV-udstyr og hvidevarer. Så der er stor fleksibilitet i forhold til at skabe det optimale smart home.
– Fokus på stemmestyring. Alexa er designet til at blive styret via stemmen, så man kan tænde for kaffemaskinen eller sænke temperaturen uden at røre ved en finger. Dette gør Alexa meget brugervenlig.
– Kontinuerlig udvikling. Amazon udvider og forbedrer konstant Alexa med nye funktioner og muligheder via opdateringer.
Svagheder
– Kræver Amazon-enheder. Selvom der er mange kompatible produkter, er det optimale setup med Echo højttalere og andre Amazon-enheder.
– Databeskyttelse. Nogle er bekymrede for, at Alexa optager og gemmer lyd, og at Amazon får adgang til mange oplysninger om brugerens adfærd.
– Begrænset dansk understøttelse. Alexa fungerer bedst med engelsk, dansk understøttelse er mere begrænset.
– Overordnet set er Amazon Alexa et effektivt valg for dem, der ønsker et brugervenligt smart home drevet af stemmestyring. Ulemperne bør overvejes, men for de fleste opvejes de af fordelene ved økosystemet.
Apple HomeKit: Styrker og svagheder
Apple HomeKit er Apples smart home platform, der er designet til at fungere perfekt sammen med andre Apple-produkter som iPhone, iPad og HomePod.
Styrker
+ Privatliv har høj prioritet i HomeKit. Al kommunikation mellem enheder er krypteret, og sensitiv data forlader aldrig dit hjem
+ God integration mellem alle Apple enheder+ HomeKit har flere automatiserings muligheder end f.eks. Google Home.
Svagheder
– HomeKit kan kun sættes op på apple enheder, så hvis du ikke har iPhone, iPad eller Mac, kan du ikke bruge HomeKit.
– HomeKit virker ikke med så mange smarte enheder som de andre systemer. Dog er udvalget stigende, så det bliver mindre af et problem.
Home Assistant: Styrker og svagheder
Home Assistant er et open source smart home system, der er udviklet af nogle smart home brugere, og da det er open source kan alle udvikle videre på det.
Styrker
+ Virker med næsten alle smarte enheder
+ Kan køre 100% lokalt
Svagheder
– Kan være svært at sætte op
– Kræver abonnement til Nabu Casa for at integrere med stemme assistenter som f.eks. google assistent eller Siri.
Opsummering og anbefaling
Når man skal vælge et smart home system, er der mange overvejelser at tage med. Hvert system har sine fordele og ulemper. Her er en opsamling af det vigtigste at huske:
Google Home
+ Integreret med alle Google-tjenester og Android-enheder
+ Understøtter mange forskellige smart home-enheder
– Kræver Google-konto og deling af data
– Ikke kompatibelt med Apple- og Amazon-produkter
Amazon Alexa
+ Stort udvalg af kompatible enheder og færdige løsninger
+ Nem adgang til bestilling via Amazon
– Kræver Amazon-konto og deling af data
– Ikke kompatibelt med Google Assistant-produkter
Apple HomeKit
+ God sikkerhed og beskyttelse af privatliv
+ Integreret med Apple-enheder
– Begrænset kompatibilitet med andre systemer
– Kræver Apple-produkter for fuld integration
Home Assistant
+ Virker med næsten alle smarte enheder
+ Kan køre 100% lokalt
– Kan være svært at sætte op
– Kræver abonnement til Nabu Casa for at integrere med stemme assistenter
Anbefalinger
Er du glad for Apple-produkter, vil du gerne lave lidt mere komplekse automatiseringer, så er HomeKit et godt valg.
Hvis du kan klare dig med mindre komplicerede atuomatiseringer, og gerne vil have en Google Hub 2 skærm, der nemt kan søge på nettet og vise opskrifter, er Google Home et godt valg.
Hvis du er klar på at tale engelsk og gerne vil have et alsidigt smart home system, kan Amazon Alexa være værd at overveje.
Hvis du gerne vil have et fuldstændigt unikt dashboards og et alsidigt smart home system og du er klar på at kaste dig ud i lidt programmering, så er Home Assistant et godt valg.
Sørg altid for at tjekke kompatibiliteten mellem enheder, og dit system, for at sikre at de snakket sammen.